Heraldiek en Genealogie

 

Voor de liefhebbers: dit is ons familiewapen.

Familiewapen
Familiewapen

Onze naam Van Nijnatten heet naar de plaatsje Eynatten 1), een deelgemeente van Raeren, een plaats nabij Eupen in de provincie Luik in België met ongeveer 1330 inwoners.

 Het gemeentewapen van Raeren 2) bevat drie vogels, die een verwijzing vormen naar het wapen de familie Van Eynatten. Het geslacht Van Eynatten was rond 1600 eigenaar van de heerlijkheid Gulpen en pandhouder van de heerlijkheid Margraten. De heer van Margraten in 1690 was Frans van Eynatten. In het gemeentewapen van Margraten 3) komen dezelfde vogels terug.

Opvallend is, dat het familiewapen van de familie Van Eynatten, omschreven als

“In keel een schuinbalk van zilver, vergezeld van 6 zoomsgewijs geplaatste merletten van hetzelfde”

identiek is aan het oude gemeentewapen van Bergen (NH) 4). Dit terwijl er geen verband tussen Bergen en de familie terug te vinden is. Het wapen van Bergen is reeds bekend sinds 1190.

Je begrijpt, Van Nijnatten is slechts een fonetische verbastering van Van Eynatten. Uit genealogisch onderzoek door Jac van Nijnatten blijkt dan ook, dat wij directe afstammelingen zijn van de Van Eynattens waar het plaatsje Eynatten aan gerelateerd is. Zie hier voor de kwartierstaat van Bert.

Overigens, over genealogie gesproken: Bert houdt zich nog altijd aanbevolen voor tips en aanvullingen op de familiestamboom. Wanneer je denkt iets interessants te weten, en dat kan over vanalles gaan, van geboortes, huwelijken en overlijdens t/m oude foto’s van de familie, schroom dan niet om hem een mailtje te sturen. (zie onderin het scherm voor het emailadres)

Interessante websites zijn: Parenteel Eynatten en Familiesite Van Nijnatten.

Hieronder het officiële wapen van onze familie:

Familiewapen Van Nijnatten
Familiewapen Van Nijnatten

_______
voetnoten:

1) Bron: databank familienamen Instituut Meertens, http://www.meertens.knaw.nl
2, 3, 4) Bron: Bank Nederlandse Gemeenten – International Civic Arms, http://www.ngw.nl